Sunday, February 22, 2009

Vad är Martemeo?


















"Citatet är hämtat från Familjeforum Lunds Ab:s hemsida"

Marte Meo är ett arbetssätt som gör det möjligt att ”fånga” och stanna upp inför detaljer i samspelet, studera och lära känna sitt barns eller sin elevs signaler och uttryckssätt samt se dess behov. Meningen är att behandlingen ska starta en process hos föräldrar-barn eller lärare-elev som gör att de kan gå vidare.

Förälder - barn
Marte Meo är en salutogen behandlingsmetod. Metoden har utvecklats av den holländska specialpedagogen Maria Aarts. Marte Meo betyder ”av egen kraft" (latin). Metoden bygger på kunskap från kommunikationsteori, nyare samspelsbaserad spädbarns- och utvecklingsteori.

Metoden är ursprungligen utvecklad för att ge familjer med olika former av problem, en kortvarig och intensiv hjälp i hemmet. Det är ofta föräldrar som blivit så observanta på det som är fel eller är besvärligt med barnet, så att de drunknar i negativa spiraler.

Syftet med Marte Meo behandling är att hjälpa/stödja föräldrar att se behov och resurser hos barnet och att få föräldrarna att bättre utnyttja sina egna positiva resurser i samspelet, så att detta verkar utvecklings- främjande för barnet. Genom att ge
positiv bekräftelse till föräldrarna stärker det deras egen
självbild, samtidigt som barnets självbild utvecklas positivt.

Målet är att väcka lusten till, känslan för och nyfikenheten på barnet och samspelet.

Metoden bygger på korta videoinspelade vardagliga
samspelsekvenser, där föräldern och barnet är huvudaktörer. Filmmaterialet analyseras med hjälp av ”utveck-lingsstödjande dialogprinciper”.

Därefter återges sekvenser ur filmen, som ger föräldern
möjlighet att om och om igen se det positiva i en viss
samspelsprocess. Marte Meo terapeuten har till uppgift att vid dessa återgivningar vägleda föräldern i film- sekvensen, så att föräldern kan se och förstå vad som är utvecklingsstödjande för barnet i dialogen eller samspelssituationen.

Arbetssättet gör det möjligt att ”fånga” och stanna upp inför detaljer i samspelet, studera och lära känna sitt barn, dess signaler och uttryckssätt samt se barnets behov. Meningen är att behandlingen ska starta en process.

Tre till tio filminspelningar är vanligt. Mellan filmningarna får föräldrarna hemuppgifter att öva på, för att se om det kan leda till bättre samspel.

Målgruppen för behandlingsarbete är familjer som känner att de inte klarar av situationen själva.


Positiva känslor!

Detta kan väl stämma!

"Citat hämtat från hemsidan Positiv Psykologi"
Vad är känslor? Det är något som har en personlig mening för individen själv, de upplevs snabbt och leder till olika erfarenheter, ansiktsuttryck, kognitiv bearbetning, psykologiska förändringar och t ex rädsla, ilska, glädje och intresse.

Den mesta psykologiska forskningen på emotioner har varit på negativa känslor. Vår kognitiva aktivitet (t ex tankeprocesser) är hämmat när vi har starka emotioner. När vi är känslomässigt lugna, har vi en högre förmåga till problemlösning, ett av de bästa sätten att nå detta lugn inom oss själva är genom andning och avslappning. När vi tar långa djupa andetag stimuleras det parasympatiska nervsystemet och det startar en avslappningsrespons med utsöndring av peptider, hormoner och signalsubstanser som får oss att må bra.

Broad and bildteorin: Positiva emotioner
Positiva emotioner anses ha en kompletterande effekt till de negativa som är till för vår överlevnad (som art). Flera vetenskapliga studier visar att mild positiv emotion, ex belåtenhet, underlättar socialt beteende och förstärker kognitiva processer.

Barbara Fredrickson har utvecklat en alternativ modell som fångar deras effekt. Hon har valt att kalla den för broad- and build teorin för att positiva emotioner verkar bredda människors tillfälliga tanke-handling repertoar och bygga sina personliga tillgångar.

Den uppbyggande hypotesen
Positiva emotioner gör att man uppmärksammar fler intryck och upplever sig ha fler problemlösningsstrategier till sitt förfogande, s.k. tolkning-beteende repertoar. En motsatt hypotes fastställer att negativa emotioner minskar denna förmåga. Ökat flexibelt tankemönster och efterföljande handling leder det till att man oftare upplever positiva emotioner som förbättrar coping och bygger resilience. Glädje leder till att man provar sina gränser och intresse, innebär viljan att upptäcka och att ta in ny information. Man sätter ett positivt värde på dagliga aktiviteter som man trivs med. En social aktivitet som upplevs som positiv, man är i kontakt med och bryr sig om andra, leder till emotioner som ex lugn och glädje.


Det är svårt att fylla på en dålig självkänsla med prestation och framgång,hålet fylls aldrig helt.Man får hälla och hälla.
Tron på sig själv och sin egen förmåga är viktig.
Varför tar jag då upp dessa tankar?
Många gånger på träningarna hör jag "det går inte ,det funkar inte,kommer aldrig att fungera,vågar inte,hunden lyder inte mm.

Det är viktigt att tro på sig själv och vara i en träningsmiljö som bidrar och uppmuntar till detta.
Måste säga att jag tycker att vi har en positiv stämning på vår ortsgrupp och jag med alla mina filmer tror att det kanske kan ge en lite positiv skjuts framåt när man faktiskt får se konkret att det funkar!

Det blev ett långt inlägg!!
Vad tror ni själva?

På bilden Sonja-Ulrika!
Vilken chans man har att utveckla hundträningen när man börjar med en liten valp igen!!

5 comments:

Anonymous said...

Helt rätt Lottie


Med ett barn som har AD/Hd så har vi fått jobba så som du beskriver,och det funkar!

Och med ett positivt tänkande kommer man långt!

/Kram Kicki

Anonymous said...

Det tror jag med.Lottie

Cia said...

Du har så rätt i det du skriver. Att få och ge positiv förstärkning är jätteviktigt, oavsett om man är på jobbet eller någon annanstans.
Man kan inte heller bara ta emot utan tänka på att ge!
Tacksamt att du lägger ner extra energi på att klippa ihop filmerna så vi andra får se hur vi egentligen ser ut. Vi kan ju bytas om lite så det inte behöver vara du som jämt får greja med det!
Vi är ju fler..

Anonymous said...

Det är ingen tokig ide Cia.Lite synd med Habo bloggen som är vår schäferhundsklubbs ansikte utåt att så få skriver där tycker jag.Men alla har väl fullt upp med sina egna bloggar mm.Tack iallafall.Det är ju lite jobb trots allt.

Anonymous said...

Denna metod skulle vara bra att testa även i sjukvården! Vårdare-Patient tycker jag!

Verona