Sunday, March 16, 2008

Nu är de här Vildsvinen och om du vågar kolla in din dödsdag,Hu!


Ja vågar du logga in och kolla din dödsdag.Se på google annonser högst upp på sidan.Jag skulle bli 90,7 år enligt det testet.Det var ju inte så tokigt.Då hinner man ju med massor av saker!Lite läbbigt med sådant där!Det kanske gäller om man då inte möter en gris.
Igår träffade jag hasse vår granne som har Othea.Han promenerar varje dag i våra skogar i Gustav Adolf.Härom veckan hade han mött två vildsvin,en galt ca 150 kilo och en sugga som var lite mindre.En annan granne har tydligen sett ett föräldrapar och 6 griskultingar.
"Det är ju ruggigt om de ex har blivit påkörda och överlevt för då kan de nog ligga och lura i en buske,beredda på hämd",säger Hasse.

Fakta om Vildsvin

I Sverige är vildsvinen aktiva ca: 6-8 timmar om dagen, då oftast på natten, beroende på hur mycket föda dom hittar. Det antas att dom är aktivare på nätterna för att hålla sig borta från människan. Dom äter mest vegetabilier, på vintern äter den mest rötter, mest från sippor, kabbeleka och rams. När det är sommar äter dom gärna gröna blad från starr och tistlar, men även bokollon, ekollon och hasselnötter.

Vildsvinen har inte revir. Storleken på aktivitetsområdena varierar mycket. I medeltal använder ett vuxet vildsvin nattetid ett område på ungefär 100 hektar (1 km2). Det totala område som djuret vistas inom är åtminstone tre gånger så stort. Grupper av suggor med kultingar använder upp till ett par tusen hektar stora hemområden. Under första året blir suggorna och galtarna könsmogna, men dom parar sig oftast inte så tidigt. Suggorna parar sig som 1 ½ åringar, och galtarna vid tvåårsåldern Suggorna under 3 år föder oftast 3-4 kultingar, medan dom som är äldre oftast föder 4-5 kultingar. De flesta parningarna sker i augusti-december, Suggan är dräktig i cirka 115 dagar, vilket gör att de föder runt februari-maj. Ålderssammansättningen brukar vara: 75% kultingar, 15-20% fjolingar och 5% äldre djur.
Vi syns på träningen snart!

2 comments:

Cia said...

Vildsvinen äter tom små rådjurs-kiddar i ett glufs!!
Fan, va´sytligt.

Beathabloggen said...

ja fy bubblan vad äckligt.