Saturday, March 8, 2008

Igår den 8 mars var det Internationella kvinnodagen


"Att vara kvinna är mycket svårt, då ens huvudsakliga uppgift är att handskas med män"
Ja det ordspråket var bra vem som nu har myntat det.Igår ja vad klagade han över gubben.jo att osten gått upp.Visste han ens att det var internationella kvinnodagen tros.

Den internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen.
I mitt huvud kommer direkt tankarna upp på Hedersrelaterat våld.Häromkvällen på "Kvällsöppet med Ekdahl" så var detta ju ett självklart ämne med tanke på alla dessa kvinnor som ramlat från balkonger.Javisst kan man undra vad det är som har hänt egentligen.Det kan man inte säga annat.I Tv programmet fick man bla se Tugba Tunc som är en svensk tjej som utsattes för ett hedersrelaterat mordförsök i Turkiet under sommaren 2006, efter att hon vägrat gifta sig med en släkting.Hon sköts på nära håll med ett hagelgevär.Det är Tugba Tunc som syns på bilden.Hon överlevde men har vårdats på sjukhus under lång tid och i kvällsöppet berättade hon sin historia.
Att arbeta med Hedersrelaterat våld är svårt .Det kan vara svårt att urskilja vad är det som verkligen är hedersrelaterat våld till skillnad från våld mot kvinnor i allmänhet.Det finns olika hederskoder som man måste ta reda på och värdera noggrant när det gäller mäns våld mot kvinnor i framförallt utlänska familjer.
LÄS gärna på följande hemsida om ni vil fördjupa och lära er mera om detta svåra ämne.Det finns mycket att säga och för bla polis och socialtjänst att göra.
http://www.pelafadime.se/pelaochfadime.htm-Glöm aldrig Pela och Fademe.På vår socialjourskonferens i oktober 2006 hade vi förmånen att få lyssna på en av de advokater som arbetade nära Fademe.
Ja det vore självklart för varje ung kvinna att få ha sin familj och det liv man önskar sig,varför skall det då vara så svårt?

2 comments:

Millanbloggen said...

hej du är snel kramar alice
och millan och mormor

Millanbloggen said...

hej du är snel kramar alice
millan och mormor