Monday, November 17, 2008

Det är naturligt för hunden att lyda men bara en ledare!


















Fredagskvällen började med en riktig höjdarföreläsning av Rose Hedman.(När de väl var här efter det att Peter gett dem fel kordinater på GPS:en så att de hamnade i bor,han gav dem kordinaterna för HEMMA,det var bara det att Stig hade haft GPs:en så han hade också skrivit in hemma så en tur till BOR blev det)

Överskriften ledarskap-Styr drifterna!
Det var ett genomgående tema i föreläsningen.Ledarskap-Konsekvens och Beslutsamhet andra teman,stress(förhöjd stressnivå ger ökad handlingsbenägenhet,bristande koncentration,ökad risk för felbeteenden,låg stressnivå ger långsamma utföranden),Inlärning(associering,habituering),inlärning(Två faktorer som är avgörande för hur fort hunden lär sig,motivationsläget och tidsaspekten,det hunden för tillfället är mest motiverad för upptar alltid hundens hela intresse),Den sociala organisationen(vem styr i flocken och varför,vad händer när vi rubbar den naturliga balans som skall finnas där?)Superbra exempel och det märks att det finns många års erfarenhet av hundar och hundträning bakom hennes föreläsning.
Superbra helt enkelt!!!

"Kommentar fråm Mathilda,man får ändå säga att hon trots sin ålder ser det mesta,Hur orkar ni alltid vara så glada och trevliga mot alla?Jag hade aldrig orkat det!"
Positiv feedback tänker jag då,oftast det som gör att man orkar och känner sig motiverad för att ordna sådana här träningshelger bla.Lite Vett och Etikett bara att tänka på, det är alltid på sin plats att meddela om man inte tänker deltaga så man inte behöver vänta på någon och meddela om man åker hem tidigare.



Lördag
Så var det dags att omvandla detta i praktiken.
På bilderna syns det ju vilket otroligt arbete alla gör,hopp och skutt och armhävningar,bollar godis,skyddsarmar,korner, you name it allt smarrigt och kul hade de lagt ut som störning för hundar och så skulle vi träna NEJ och vårt ledarskap!
4 st av alla hade ett ledarskap på sin hund alla andra NIX men det blev bättre och bättre under dagen i och med alla bra övningar som vi fick göra!
Speciellt stolt och glad blir man som uppfödare när vi ser våra nya valpköpare dyka upp med sina 9 veckors valpar för att kika och lära och vilka härliga valpar med ett otroligt trevligt temperament också.Många gjorde framsteg och fick ny inspiration till att träna på ett annat sätt,ibland också utan boll.
Peter hann under tiden hem och leverera den sista av våra tikvalpar Thindra(efter Hector och Zera)till Eva-Marie som flygit hit ända från Jokkmokk för att köpa en valp.

Sedan var det dags för skyddsarbete.Först lite teori.Våra tre figuranter Peter,Stefan och Jonas samarbetade fint och växlade hundar mellan varandra.Det var många hundar att träna och det flöt på fint.De små valparna började och sedan blev det någon form av åldersordning och några tränade bara lydnad vid sidan av skyddsplanen och Mathilda satt med Pärlan i skogen för att få henne att koppla av.
Nya tips ,utbyte av erfarenhet mellan figuranterna,ett mer aktivt ledarskap gjorde att många tog flera kliv framåt.Det var roligt att se bla Risto gå in med Peace fot,sitt,revir som är helt ny i det här med att träna IPO.De fyra hundarna ur P-kullen var riktigt roliga att se allihopa.Mycket bytesdrift och full fart framåt är det minsta man kan säga.Marwin och Challe tog också flera steg framåt,rondering och bevakning.Kul!

"Kommentar från Rose,Så här gör vi på Og Lövsätra,alla är aktiva när man tränar,går in och ställer frågor och tjabblar inte om annat,Något tänkvärt som jag tog med mig från Rose var detta "Kände,Hände och Lärde"Analys efter träningen.Även om man inte hinner göra det efter varje träninspass som faktiskt tenderar att bli nog långa ändå så kan man ju faktiskt fundera själv och ta med sig nya ideer till träningen när det gäller sin egen hund"

På lördagskvällen blev det lite vedeldad bastu för några och några låg hemma och bara kopplade av.Tycker själv att jag borde få höga poäng på min nervkonstitution då hela huset var fullt av folk och skrikande ungar när man lugnt skulle ta emot sökningarna från SOS,eftersom jag inte hade fått ledigt.Tack och lov så kunde jag vara med en stor del av lägret.För detta lägret hade man inte velat missa.
Väl i säng efter städning och hämtning av ungar 01.00 så var det dags att gå upp igen!

Söndag
Vi har fått lite nya uppslag i skyddsarbetet.Tänd och släck!Också i bevakningssitautionen,skicka på kortare avstånd.Vi pressade hundarna hårdare i lydnad och vem tar de ut det på, jo just det figuranten.
Bessie gjorde några kanonbevakningar som jag är jättenöjd med.Macho och Indy undrade vad sjutton det var frågan om.Många av hundarna som inte hade tränat innan hade lyft sig flera snäpp uppåt.Jättekul!
Tack för alla bra tips!

Vi avslutade lägret med att kika på bilder och lite videos från helgen.
Ett stort tack till Rose,Stefan Jeanette,Jonas och inte minst till Peter som alltid sliter och jobbar med era hundar och får alla på gott humör trots att han han många bollar i luften!Nu är han på den tyska sidan redan 21.30 idag!Paras ska det och hundar skall hem till Sverige igen.

Roligt är det också att ha så många duktiga och engagerade valpköpare och ni har ju riktigt bra hundar att arbeta med också glöm inte det!
Tack allihopa!

6 comments:

Anonymous said...

Det lät som en mkt givande och intresant helg,en eloge för att Ni ordnade det. Kan du inte maila bilderna på P valparna åt mig ?
bara lite nyfiken ;)
Mvh Susan & P.

Martina said...

Ni är helt fantastiska! Att ni orkar. Det låter som en helt underbar helg. Skitkul och inspirerande, blir taggad bara av att höra om det! Hoppas vi kan vara med nästa gång. Lite ledarskap och nej hade varit på sin plats bland alla lösspringande karlar på båten som tycktes tro att allt var tillåtet ute på vattnet. :) Kram!

Anonymous said...

Såklart skall jag maila bilderna.
Tack skall ni ha för det.Nästa gång är ni båda med hoppas vi på.
Kan tänka mig att det ledarskapet hade behövts på båten.Nej och åter nej!!

Anonymous said...

Tack för en mycket givande och trevlig helg. Det var många tankar och aha som dök upp i huvudet.

Kram Elizabeth med man och hundar

Anonymous said...

Det verkar som att ni haft en bra helg. Själva firade vi födelsedag med gäster och god middag... Lite egen träning på dagarna i helgen. det är så mörkt på kvällarna när man kommer hem så man hinner nästan ingenting. På lördag ska vi till Åstorp och tävla BSP1. Ska bli spännande!Kram Helene och Anders

Anonymous said...

Lycka till i helgen med Bsp.
Det är dags för ett att dyka upp här snart igen.Lottie