Thursday, December 28, 2006

Vår engelska mastiff-Sluggolina













På bilden ser ni Sluggolina några månader gammal!

I somras fick vår son Sebastian möjligheten att köpa en engelsk mastiff,en tikvalp på 14 veckor.Det var något som han drömt om en tid.Tillfället bara dök upp då jag genom mitt jobb fick höra att ett av våra familjehem som jag känner väl hade fått mastiffvapar,13 st och 10 överlevande.

Sebastian ville å det allra bestämdaste åka dit och så blev det.Med oss hem kom Sluggolina.

Sluggolinas pappa Thoraps Hubert kommer från en kennel som förra året blev årets främsta uppfödare av mastiffer.

Mycket finns skrivet om mastiffernas ursprung och historia som lär vara omtvistad, motsägande och mycket spekulativ.

Har hämtat lite rasinformation från svenska mastiffklubbens hemsida.

Rasens namn anses komma från det latinska ordet manuetus=tämjd och har utvecklats över mastrin, mastin till mastiff. Andra namn som moloss, alan och alaunt förekom. Alla dessa hundraser med dessa benämningarna var stora, tunga och masssivt byggda med ett mer eller mindre trubbigt nosparti.

Hur rasen kom till England går inte riktigt att spåra, men mest troligt är att de följde med olika folkgrupper per landsväg och över haven till England, eventuellt fanns redan då en inhemsk typ av mastiff i England, vilka blev korsade med de invandrande hundarna.

Alla mastiffer i England och även i resten av världen härstammar från endast 9 hundar, de kallades "de nio orginalen" och med denna grund lyckades de engelska uppfödarna bilda en ny grund för aveln av mastifferna.

Mastiffen är en stor trevlig sällskapshund, en del har lyckats i lydnad och fått lydnadsdiplom, men den är ingen brukshund på grund av sin storlek och tyngd.

Mastiffen är ingen krävande hund vad det gäller motion och absolut inte under dess uppväxttid, men när de vuxit klart kan den ta promenader somn de uppskattar, men de tycker lika bra om att lufsa runt ute på gården.

Mastiffen som "Tjuren Ferdinand"

Ibland är de som "tjuren Ferdinand", de är i en helt annan värld, hör och ser inget, men det är väl så att i själva verket så hör de en, men struntar i att lyssna.

Man ska inte vara pedant om man ska ha en mastiff, för de har inte lärt sig att slicka sig runt munnen när de druckit vatten, utan då rinner det runt och omkring på golvet, de dreglar och när de skakar på huvudet flyger dessa dregel runt i rummet, som fastar på väggar och i tak!

Rasproblem

Som de flesta raser finns även på denna rasen höftledsfel (HD), arthros (AD), knäledsproblem och magsäckomvridning.

Men trots rasens storlek och tyngd så är den inte så hårt drabbad av HD och AD.

En mastiff får aldrig vara mager i sin uppväxttid ej eller övergödd. Em mastiff växer fruktansvärt, de kan öka ibland med 5 kg i veckan, så den behöver all energi åt att växa, inga långpromenader och leka med likasinnande i lagom proportioner.


Mastiffen är mycket tillgiven sin familj, älskar den över allt!
Det har vi verkligen fått uppleva.

1 comment:

Anonymous said...

Hej.
Vilken är kenneln som hade blivit årets uppfödare av Mastiff?

MVH, Chris