Monday, October 13, 2008

"Beröm skapar slöhet"




















Porsche kopplar av.En riktigt god egenskap att ha med sig och det fungerar ju överallt som ni ser.

Igår när Cia och jag tränade spår så frågade jag Peter"Hur tyckte du mitt spår med Macho gick?Ja första sträckan var ju ialla fall skit säger han det andra såg väl bra ut,men snabbt ned på pinnen och lika fort upp,det där måste du ju träna på.
Brevid honom står kloka Macke på Hagadahl och hejar på "Ja du Lottie, Beröm skapar bara slöhet".Jag blev så full i skratt ,har jag faktiskt aldrig hört,men den slogan var bra Macke."Skall ta mig en funderare"

Då kom jag såklart direkt att tänka på Peters och Mackes träningsiver för ett par år sedan och inte för den är så ändrad nu heller."Från kaffekokaren till bordet och gärna skall det vara dukat med lite smaskigt också.Igår hörde jag något om semlor.Hur det går ihop med bantning och GI har jag ingen aning om.Men iallafall så var det så att för ett par år sedan tog Macke och Peter ett riktigt krafttag när det gäller träning och kondition."Nu skulle det minsann bli ändring".De skulle upp och gå tidigt på morgonen lät det.En morgon spatserade de ivrigt runt ett par km,svettiga och illaluktande satte de sig sedan vid bordet och lapade lite kaffe och annat gott,sedan slutade det med ytterligare ett par mornar med gott fika bröd,kaffe och tom en påse chips på morgonen.Någon promenad och än mindre någon löptur blev det där.

Tiden lär få utvisa när de kör igång igen.

Igår hände det igen på jobbet som så många andra kvällar.Vi fick kontakt med en misshandlad och rädd kvinna och hennes barn.
"Den rädslan denna kvinnan kände var så stark att det gick och ta på den"Fruktansvärt.
Att gå med trygghetslarm och hela tiden kika sig bakom ryggen och ständigt vara rädd och inte få leva sitt liv som andra.Förfärligt."Det upprepas gång på gång"För ett par år sedan hade ena flickan räddat hennes liv i just en misshandelssituation.
Så starkt att försöka ta sig därifrån men hur mycket stöd finns det från samhället egentligen?
Skyddad identitet,flytta gömma sig .Det är inte alltid så lätt när man har barn och de har kamrater, har jobb och vänner men männen de kan vandra ute som ingenting hade hänt.Lagändring om skärpta straff och påföljder vid kvinnofridskränkningar skedde den 1 juli 2006.Allt våld,hot där offret har en beroendeställning och nära relation till förövaren,där skärps straffsats och annat.Regeringen slog även fast i sin proposition då att "Barn som bevittnar våld"skall ses som brottsoffer och vara berättigade til skadestånd från staten.Bra är att i så gott som samtliga fall där kvinnor blir misshandlade så får barnen hjälp idag av socialtjänsten och andra instanser.De får hjälp att bearbeta de känslor som det får med sig att leva med våld i nära relationer.I Jönköping har vi bla något som kallas för "Trappan".


Hittade lie tänktvärt material att läsa som är lätt att förtså som går att läsa i en stor svensk undersökning gjord av Brottsoffermyndigheten och som presenterades i maj 2001.

Kvinnomisshandel handlar om maktutövande våld
Män brukar inte våld mot kvinnor för att de är arga. Alla människor blir arga. Män brukar våld mot kvinnor därför att det ingår i en maktutövande och maktupprätthållande strategi. Kvinnomisshandel är därmed inget marginellt problem utan ett struktuellt problem som i botten handlar om jämställdhet. I jämlika förhållanden sker inget våld. Vilken kvinna som helst kan drabbas av en misshandlande man, det beror inte på henne, det är mannen som helt äger problemet.
Barnen blir också offer för våldet, antingen genom att de själva blir utsatta eller att de ser eller vet att deras mamma misshandlas.
Vårt värdesystem skyddar män som misshandlar inom familjen. Tabun, myter och fördomar håller människor i okunskap. Därför är det viktigt att informera och synliggöra för att få en värdering- och attitydförändring. Men varför sker attitydförändringen så långsamt? Är det så att alltför många män och kvinnor med en position och ledande roll i samhället fortfarande är patriarkatets lakejer, medvetet eller omedvetet, därför att de har fördelar av det?

En misshandelsrelation är ingen vanlig relation med motsättningar mellan rätt eller fel och det handlar inte om en örfil utan om systematiskt kontrollerat våld.
Alla män misshandlar inte men alldeles för många män utövar systematiskt och upprepat våld och hot om våld mot sin partner. Dessa män finns i alla samhällsklasser och yrkesgrupper och ju högre upp på samhällsstegen, desto mer tabubelagt är det. Det handlar alltså om vanliga män, dvs inte utslagna, missbrukare eller kriminella och han kan vara din granne, arbetskamrat, chef etc. Genom sitt våld och hot om våld har mannen i syfte att markera var gränserna går för kvinnan, hur hon skall tillåtas bete sig, prata, tänka och känna. Långsiktigt vill mannen ha kontroll och maktherravälde om kvinnans hela liv. Hans behov av makt gör att han själv känner sig vanmäktig när kvinnan markerar sin integritet och framför självständiga yttranden. Ingen man vill kalla sig, eller se sig som kvinnomisshandlare och alla män bär inom sig ett hederskodex, man slår inte kvinnor och barn. Går han över gränsen så har hans manlighet havierat.


Vanliga drag hos den misshandlande mannen
Får allt till sin egen fördel, även nackdelar
Saknar ånger och skuldkänslor (kan prata som om...)
Saknar helt intresse för de följder deras handlingar får för andra människor
Ser sig själva som överlägsna som har rätt att leva efter sina egna regler även om det skadar andra
Makt och kontroll över andra
Svårt att acceptera att andra har åsikter som skiljer sig från deras
Känner sig inte besvärade av sitt beteende
Överdriven syn på sitt eget värde och sin betydelse
Påstridig, trovärdig och vältalig
Labilt temprament, manupulativ och lögnaktig
Han ser inte sig som förövare utan som offer och kan därmed inte se vidden av sina handlingar och mönster.

I vissa städer har det nu inrättats mansjourer,där även de män som vill få hjälp för problematiken att de slår kan få det.


En av mina bästa kamrater på jobbet arbetar just på Kvinnorfridsrådgivningen och vilket strålande arbete de gör där varje dag."Det gäller att ingjuta hopp om förändring"säger de ofta.

Tur att ni finns!

5 comments:

Anonymous said...

hej
jag läste det du skrev om kvinnor som har misshandlats och som är rädda.
det är inte så många kommuner som hjälper oss. jag lever själv med skyddad identitet tillsammans med mina barn.
hur vårt liv ser ut kan du läsa om här:
http://johanlinander.se/blog/2007/06/11/att-leva-med-skyddad-identitet-och-kvarskrivning/

samhället tror att skyddad identitet hjälper oss.
men ingen har undersök hur "skyddet" fungerar.

Anonymous said...

Tack för ditt inlägg.Har läst din berättelse på internet.Den är gripande och jag tror att många gånger tror samhället och inblandade myndigheter att "skyddad indentitet är lösning på allt" i deessa svåra situationer.Förstår att det för med sig mycket stora konsekvenser för både dig och barnen att leva på det viset.Jag tror precis som du att det är viktigt att följa upp hur skyddet egentligen fungerar och vad de för med sig för de som drabbas.Frågan är väl bara vem som gör det och hur.

Cia said...

Har läst berättelsen och är verkligen berörd (och ilsken). Vad kan vi medmänniskor göra? Såhär ska ingen ha det!

Anonymous said...

det bästa man kan göra är att vara uppmärksam på sin omgivning och agera/fråga om man märker att någon blir misshandlad eller förföljd.
jag har ett nätverk av gömda kvinnor som kontaktar mig genom min blogg. De skriver till mig och berättar om sina vardagliga problem. Detta förmedlar jag vidare till riksdag och regering.
Ibland kontaktar jag media så att utsatta kvinnors situation tas upp.
Just nu så skriver jag på mitt bokmanus. Tycker att det är bra att allmänheten får veta vår historia. Ibland så är det bättre att berätta så att fler vet.
Det är ju också ett skydd, om något mer händer.

Anonymous said...

En jättebra tanke att göra som du gör.